Wykonanie
Tabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować.
Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać z
oliwą i
sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna
sałatka do szaszłyków z
jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej
porze kiedy wciąż można kupić
granaty. Bardzo polecam oba przepisy.
Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować
mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze!
Składniki: na 12 szaszłyków1 kg
filetów z piersi kurczaka2 łyżki świeżego i utartego
imbiru4 ząbki
czosnku1 łyżka
czerwonej papryki1 łyżeczka kajeńskiego
pieprzu1½ łyżki tandoori
masala1 łyżeczka
czarnego pieprzu, młotkowanego1½ łyżeczki
soli150 g
greckiego jogurtu2 łyżki
oliwy z oliwekZacznij od marynowania
mięsa. W misce wymieszaj
jogurt z
imbirem,
imbirem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
oliwą,
solą i
przyprawami. Pokrój
kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj przez dwie godziny lub przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane
mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając.
Brokułowe tabbouleh1 mały
brokuł150 g ugotowanego bulgur2 łyżki pokrojonej
czerwonej cebuli1 mały
granat, pestki3 mini
ogórki lub 15 cm z długiego
ogórkasok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwygarść
natki pietruszki4 gałązki
młodej bazyliisól i
czarny pieprz do smaku
Rozdrobnij
brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno pokrój
natkę pietruszki,
bazylię i
cebulę. Pokrój w kostkę
ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i
zioła z
kaszą, pestkami
granatu,
sokiem z cytryny,
oliwą i
przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z
brokułowym tabbouleh i
miętowym jogurtem.
P.S.
Miętowy jogurt to
jogurt wymieszany z suszoną
miętą pieprzową i lekko doprawiony
solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego
mięsa.Spara SparaSpara Spara