Wykonanie
Czy może być coś lepszego na obiad w letni gorący dzień niż pieczone warzywa? No może tylko chłodnik pod warunkiem, że ktoś takie zupy lubi. Warzywa można zdecydowanie zjeść w wersji samodzielnej, ja upiekłam razem z nimi
fileta z kurczaka, uprzednio marynowanego i nadzianego na szpatułkę. Obiad wyszedł po prostu przepyszny.
Składniki:4
czerwone cebule2 ząbki
czosnku2
żółte papryki2
czerwone papryki1
cukiniarozmarynoliwasól,
pieprzbazylia3 łyzki
octu balsamicznegofilet z kurczaksok z połowy
cytrynyUmyty filet pokroić w paski. Wymieszać
oliwę, zmiażdżony ząbek
czosnku,
rozmaryn i
sok z cytryny. Włożyć paski
kurczaka do marynaty i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować warzywa.
Cebule obrać i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Papryki umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.
Rozmaryn umyć, osuszyć i oberwać igły. Warzywa wymieszać z
rozmarynem,
octem balsamicznym i
oliwą. Wyłożyć na blachę Oprószyć
solą oraz
pieprzem. Paski
kurczaka nadziać na szpatułki i ułożyć na warzywach. Piec ok. 20-25 minut.Smacznego:)