Wykonanie
Dziś na obiadek upichciłam pyszne leczo z
kurczakiem. Dawno już nie
jadłam duszonych warzyw więc z tym większą chęcią obiadek spałaszwałam. Oczywiście jako dobra żonka - sporą część zostawiłam mężowi. Ciekawe czy będzie mu smakowało??!Zdjęcia tym razem zrobiłam w naturalnym świetle - hmmm...na parapecie , przy otwartym na szeroko oknie. Grzechem w tak piękny
słoneczny dzień byłoby używać dodatkowych lamp :)SKŁADNIKI dla 2 bardzo bardzo głodnych osób lub 3 osób z mniejszym apetytem :)dwie pojedyncze
piersi z kurczakaoliwa z oliwek (ok 10-15 łyżek)2 ząbki
czosnkuładna średnia
cukinia (nieprzerośnięta)1 duża
czerwona paprykapół dużej
żółtej papryki (lub jedna mała)6-7
pieczarek1
czerwona cebula10 łyżek
przecieru pomidorowego (przecieru a nie koncentratu)
sól i
pieprz do smaku
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni a następnie wrzucić pokrojone w kostkę
mięso. Lekko podsmażyć (wystarczy dosłownie minutka na dużym ogniu), dodać pokrojoną w kostkę
cukinię (ja nie obieram),
paprykę i plasterki
pieczarek. Wszystko przemieszać i zostawić na dużym ogniu na kilka minut. Dodać posiekany w małą kosteczkę
czosnek oraz plasterki
cebuli. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut (czasem mieszając). Gdy warzywa będą miękkie dodać
przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Po chwili zdjąć z ognia gotowe :)SMACZNEGO