Wykonanie
Mogą być jako przystawka, nadają się też na danie główne. Jak kto woli. Lubiane są za to, że na patyka można nadziać co się chce. Ja skomponowałam raczej tradycyjne połączenie warzyw i
kurczaka.
Mięso wcześniej marynowałam kilka godzin w cytrynowej marynacie. Zdjęcie jest zrobione przed pieczeniem i tylko takie
mogę pokazać bo innego już nie zdążyłam zrobić. Zanim złapałam aparat szaszłyków nie było:)
Składniki:1
filet z kurczaka6 łyżek
oliwy2 łyżki
soku z cytryny + skórka1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprz1
cukinia10
pieczarek1
papryka czerwona1
papryka żółtaSkładniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego w kostkę
kurczaka i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Cukinię,
papryki i
pieczarki pokroić w cząstki. Na patyki szaszłykowe nadziewać w dowolnej kolejności po kawałku
kurczaka,
papryki,
cukinii i
pieczarki. Szaszłyki ułożyć w blaszce i spryskać
oliwą, w szczególności warzywa i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Podawać z
ryżem.Smacznego:)