Wykonanie
Składniki300 g
piersi z kurczaka1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1 niewielka
cukinia1
cebula czerwonamarynata do
mięsa2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
natki pietruszkido posmarowania warzywtrochę
oliwydodatkowo5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cmWykonaniedrewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
piersi z kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cm
natkę pietruszki i
tymianek drobno posiekaćwszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczcedo marynaty włożyć kawałki
kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min w lodówce
papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cmpokroić i podzielić na warstwy
cebulę, by uzyskać podobne kawałki
cukinię pokroić na plasterki grubości 1 cm. Jeśli mamy grubą
cukinię, to plasterki można przeciąć dodatkowo na półwarzywa skropić
oliwąwszystkie warzywa oraz
kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem
papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczkówszaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w
sumie przez ok. 15 min. – aż
mięso będzie upieczoneszaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż
mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszcz