ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka i warzyw

Szaszłyki z kurczaka i warzyw

nazwa

Wykonanie

Składniki
300 g piersi z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 niewielka cukinia
1 cebula czerwona
marynata do mięsa
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka natki pietruszki
do posmarowania warzyw
trochę oliwy
dodatkowo
5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cm
Wykonanie
drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
piersi z kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cm
natkę pietruszki i tymianek drobno posiekać
wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min w lodówce
papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
pokroić i podzielić na warstwy cebulę, by uzyskać podobne kawałki
cukinię pokroić na plasterki grubości 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię, to plasterki można przeciąć dodatkowo na pół
warzywa skropić oliwą
wszystkie warzywa oraz kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczone
szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszcz
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/szaszlyki-z-kurczaka-i-warzyw