Wykonanie
Dziś propozycja na moje ulubione leczo z dodatkiem drobiowego
mięsa. Kawałki
kurczaka w połączeniu z warzywami sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej sycące niż tradycyjne, ale oczywiście
drób można tu zastąpić
kiełbasą. Smacznego:)Źródło: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/leczo-z-kurczakiem-zdrowa-i-smaczna.htmldwie pojedyncze
piersi z kurczaka,2 ząbki
czosnku,średnia
cukinia,duża
czerwona papryka,pół dużej
żółtej papryki (lub jedna mała),6-7
pieczarek,
czerwona cebula,ok. 6-8 łyżek
koncentratu pomidorowego (do smaku)
sól i
pieprz,
suszone oregano,
tymianek,
słodka papryka do smaku
Mięso lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w półplasterki
cukinię,
paprykę i plasterki
pieczarek. Wszystko przemieszać i zostawić na dużym ogniu na kilka minut. Dodać posiekany w małą kosteczkę
czosnek i drobno posiekaną
cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut (czasem mieszając). Gdy warzywa będą miękkie, dodać
koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.