ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii z pieczarkami

Leczo z cukinii z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

W sezonie letnim kiedy dostępność owoców i warzyw jest ogromna staram się często wykorzystywać je do sporządzania pysznych i lekkich potraw.
Tym razem zapraszam na pyszne leczo z cukinii z dodatkiem pieczarek i szynki. W leczu wolę dodatek szynki lub kiełbasy szynkowej zamiast zwykłej kiełbasy ponieważ potrawa jest wtedy bardziej łagodna – a taką preferuje moja rodzina.
Składniki:
2 małe cukinie
25 dag pieczarek
30 dag szynki w kawałku
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, oliwa
W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy.
Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę – dusimy 2 minuty.
Cukinie kroimy w kostkę (nie obieramy ze skórki chyba, że jest to duża cukinia to wtedy obieramy i wydrążamy nasiona) i dodajemy do garnka.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodajemy do garnka z cukinią.
Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego lecza. Chwileczkę tylko trzymam na ogniu gdyż lubię w leczu wyczuwalne kawałki warzyw, ale wszystko zależy od waszych preferencji.
Przyprawiamy pieprzem, solą i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/leczo-z-cukinii-z-pieczarkami