W sezonie letnim kiedy dostępność owoców i warzyw jest ogromna staram się często wykorzystywać je do sporządzania pysznych i lekkich potraw.Tym razem zapraszam na pyszne leczo z cukinii z dodatkiem pieczarek i szynki. W leczu wolę dodatek szynki lub kiełbasy szynkowej zamiast zwykłej kiełbasy ponieważ potrawa jest wtedy bardziej łagodna – a taką preferuje moja rodzina.Składniki:2 małe cukinie25 dag pieczarek30 dag szynki w kawałku1 cebula1 papryka czerwona1 papryka żółta2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSól, pieprz, oliwaW garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy.Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę – dusimy 2 minuty.Cukinie kroimy w kostkę (nie obieramy ze skórki chyba, że jest to duża cukinia to wtedy obieramy i wydrążamy nasiona) i dodajemy do garnka.Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodajemy do garnka z cukinią.Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego lecza. Chwileczkę tylko trzymam na ogniu gdyż lubię w leczu wyczuwalne kawałki warzyw, ale wszystko zależy od waszych preferencji.Przyprawiamy pieprzem, solą i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.