Wykonanie
Dziś przepis na pyszne prowansalskie danie warzywne. Pyszny, sycący sos, który przygotujesz w niewiele dłużej niż 30 minut :) Idealny do
makaronu czy po prostu ze świeżą
bułką. Duże kawałki warzyw i pyszny
pomidorowy sos. Jeżeli lubicie pikantne dania warto dodać trochę więcej harissy ;)Będziecie potrzebować na prawdę dużej patelni, jeżeli takiej nie macie po podsmażeniu warzyw przełóżcie wszystko do dużego gara.Składniki : ( na 4 duże porcje )* 1
cukinia,* 1
bakłażan,* 1
czerwona cebula,* 1
czerwona papryka,* 1 żółta lub
zielona papryka,* 2 filety a
nchois,* 1 łyżeczka harissy,* 2-4 ząbki
czosnku,* 1 łyżka
octu balsamicznego,* 700 ml passaty,* garść liści
bazylii,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
oliwy,Przygotowanie :Warzywa dokładnie umyj.Na patelni grillowej ułóż przekrojoną wzdłuż
cukinie i pokrojonego w plastry grubości 0,5 cm
bakłażana. Grilluj na brązowo z obu stron.W
między czasie pokrój
cebule w piórka,
papryki na dowolne kawałki.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, po chwili dodaj
paprykę i
cebule, smaż około 5 minut.Warzywa z patelni grillowej pokrój na kawałki podobne wielkością do pokrojonej
papryki i dodaj na duża patelnię.Dolej passatę, dodaj
anchois,
ocet balsamiczny i harissę, duś wszystko na małym ogniu około 20 minut ( do czasu aż warzywa będą miękkie) .Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na koniec gotowania dodaj posiekane liście
bazylii.