Wykonanie
Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pyszne ratatouille . Dziś przepis bardzo podobny...Ponieważ mój mężczyzna na obiad musi
mieć mięso postanowiłam do sosu dodać pulpety... Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.Pamiętajcie o wielkiej patelni :PSkładniki :* 450 -500 g
mięsa mielonego,* 1
cukinia,* 1
bakłażan,* 1
czerwona cebula,* 1
czerwona papryka,* 1 żółta lub
zielona papryka,* 2 filety a
nchois,* 1 łyżeczka harissy,* 2-4 ząbki
czosnku,* 1 łyżka
octu balsamicznego,* 700 ml passaty,* garść liści
bazylii,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
oliwy,Przygotowanie :Warzywa dokładnie umyj.Na patelni grillowej ułóż przekrojoną wzdłuż
cukinie i pokrojonego w plastry grubości 0,5 cm
bakłażana. Grilluj na brązowo z obu stron około 7 minut.
Mięso dopraw do smaku
solą i
pieprzem, dodaj posiekaną
natkę pietruszki, zmieszaj na gładką masę i uformuj około 15 pulpetów wielkości piłki do pin
ponga.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, dodaj pulpety i obsmaż na rumiano z każdej strony.
Cebulę pokrój w piórka,
papryki na dowolne kawałki, dodaj do
mięsa i smaż około 5 minut.Warzywa z patelni grillowej pokrój na kawałki podobne wielkością do pokrojonej
papryki i dodaj do reszty.Dolej passatę, dodaj
anchois,
ocet balsamiczny i harissę, duś wszystko na małym ogniu około 20 minut ( do czasu aż warzywa będą miękkie) .Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na koniec gotowania dodaj posiekane liście
bazylii.