Wykonanie
O walorach zdrowotnych ryb nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Przepyszny mięciutki delikatny z dodatkiem lekko chrupiącej
papryki :) Idealnie nadaje się na lekki obiad. Przepis dostałam
wieki temu od mojego kuzyna i z powodzeniem korzystam z niego do dziś. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:ok. 700 g
łososia (najlepiej filet)1
papryka żółta1
papryka zielona1
papryka czerwona1
cebula2
cytryny2-3 małe ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprzrozmaryn i
bazylia (najlepiej świeże ale jak nie ma to mogą być suszone)
Łososia umyć, pozbawić skóry, skropić obficie
sokiem z cytryny i w zafoliowanym pojemniku wstawić do lodówki na minimum 30 minut.W tym czasie
cebulę pokroić w piórka i podsmażyc na
oliwie, dodać drobniutko pokrojony
czosnek, a następnie wszystkie trzy
papryki oczyszczone i pokrojone w paseczki. Dodać
sól,
pieprz,
rozmaryn i
bazylię i chwilę podsmażać (
papryka nie może się "rozpaćkać" - ma być chrupiąca.Podduszone warzywa przepłożyc do glinianego lub żaroodpornego półmiska. Na wierzch położyć
łososia (posypany
solą i
pieprzem). Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. (jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym wsadzamy do zimnego piekarnika, przykrywamy pokrywką i pieczemy 20 min od momentu uzyskania właściwej temp.) Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.Smacznego:)
Łososia przygotowałam w naczyniu żaroodpornym firmy