ßßß Cookit - przepis na 048. gazpacho

048. gazpacho

nazwa

Wykonanie

Zup jeszcze nie było, co nie oznacza, że kompletnie ich nie przygotowuję. Wrzucam przepis sprzed wczoraj, gdzie co prawda nie ugotowałam typowej zupy, tylko przygotowałam gazpacho - andaluzyjska zupa podawana na zimno. Powoli i do mnie zawitała wiosna także stawiam na kolory w kuchni, a także nowe smaki ;)
składniki potrzebne na 2 porcje:
- 3 pomidory;
- pół ogórka zielonego
- pół czerwonej papryki;
- ćwiartka żółtej papryki;
- cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- bazylia (użyłam suszonej,
bo świeża dopiero rośnie :);
- 100 ml bulionu warzywnego;
- oliwa;
- cytryna
- tabasco;
- sól;
- pieprz.
+ do ozdoby :
- ogórek zielony;
- croutons;
- żółtka papryka.
sposób przygotowania:
Skórę z pomidorów i papryki nacinamy - zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut aby później łatwiej się je obierało. Wszystkie warzywa kroimy na drobną kostkę, dodajemy do siebie razem z bazylią - dolewamy oliwy. Wyjmujemy blender - rozgniatamy wszystko na drobną papkę, dodajemy bulion, kilka kropel cytryny i
tabasco, sól oraz pieprz. Gdy zupa jest lekko letnia polecam wrzucić do niej kilka kostek lodu bądź, gdy macie czas - do lodówki na 40 minut przed podaniem. Świetnie smakuje z croutonsami.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/03/048-gazpacho.html