Wykonanie
Zup jeszcze nie było, co nie oznacza, że kompletnie ich nie przygotowuję. Wrzucam przepis sprzed wczoraj, gdzie co prawda nie ugotowałam typowej zupy, tylko przygotowałam gazpacho - andaluzyjska zupa podawana na zimno. Powoli i do mnie zawitała wiosna także stawiam na kolory w kuchni, a także nowe smaki ;)
składniki potrzebne na 2 porcje:- 3
pomidory;- pół
ogórka zielonego- pół
czerwonej papryki;- ćwiartka
żółtej papryki;-
cebula;- 3 ząbki
czosnku;-
bazylia (użyłam suszonej,bo świeża dopiero rośnie :);- 100 ml
bulionu warzywnego;-
oliwa;-
cytryna-
tabasco;-
sól;-
pieprz.+ do ozdoby :-
ogórek zielony;- croutons;-
żółtka papryka.sposób przygotowania:Skórę z
pomidorów i
papryki nacinamy - zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut aby później łatwiej się je obierało. Wszystkie warzywa kroimy na drobną kostkę, dodajemy do siebie razem z
bazylią - dolewamy
oliwy. Wyjmujemy blender - rozgniatamy wszystko na drobną papkę, dodajemy
bulion, kilka kropel
cytryny i
tabasco,
sól oraz
pieprz. Gdy zupa jest lekko letnia polecam wrzucić do niej kilka kostek
lodu bądź, gdy macie czas - do lodówki na 40 minut przed podaniem. Świetnie smakuje z croutonsami.bon apettit!