Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
liny 4 sztuk
papryka czerwona 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
cebula 1 sztuk
cebula czerwona 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
czosnek 4 ząbki
oliwa 6 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
rozmaryn 6 gałązki
migdały 3 łyżek stołowych
ocet 2 łyżek stołowych
tymianek 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
papryki pokroić na ósemki, a
cebule na ćwiartki, umyte
pomidory również na ćwiartki. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, wrzucić nieobrane ząbki
czosnku. Całość polać 4 łyżkami
oliwy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pół
cytryny pokroić na cienkie plastry. Umytym, osuszonym
rybom naciąć skórę w kilku miejscach. Środek
ryby oprószyć
solą oraz
pieprzem, nafaszerować
cytryna i połowa
ziół.
Ryby położyć na upieczonych warzywach, skropić
cytryna i pozostałą
oliwą, posypać
ziołami i piec 20 minut.Blanszowane
migdały w słupkach uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Upieczone
ryby i połowę warzyw przełożyć na półmisek i przykryć folia aluminiowa. Pozostałe warzywa zmiksować razem z sosem z pieczenia,
migdałami,
octem, doprawić
sola oraz
pieprzem. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.Uwagi:
Lina można zastąpić
pstrągiem lub
dorszem, a świeże
zioła - 2 łyżeczkami suszonych.
Migdały w słupkach można zstąpić
płatkami migdałowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: