ßßß Cookit - przepis na Lin pieczony z warzywami

Lin pieczony z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
liny 4 sztuk
papryka czerwona 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
cebula 1 sztuk
cebula czerwona 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
czosnek 4 ząbki
oliwa 6 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
rozmaryn 6 gałązki
migdały 3 łyżek stołowych
ocet 2 łyżek stołowych
tymianek 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone papryki pokroić na ósemki, a cebule na ćwiartki, umyte pomidory również na ćwiartki. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, wrzucić nieobrane ząbki czosnku. Całość polać 4 łyżkami oliwy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pół cytryny pokroić na cienkie plastry. Umytym, osuszonym rybom naciąć skórę w kilku miejscach. Środek ryby oprószyć solą oraz pieprzem, nafaszerować cytryna i połowa ziół. Ryby położyć na upieczonych warzywach, skropić cytryna i pozostałą oliwą, posypać ziołami i piec 20 minut.
Blanszowane migdały w słupkach uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Upieczone ryby i połowę warzyw przełożyć na półmisek i przykryć folia aluminiowa. Pozostałe warzywa zmiksować razem z sosem z pieczenia, migdałami, octem, doprawić sola oraz pieprzem. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.
Uwagi:
Lina można zastąpić pstrągiem lub dorszem, a świeże zioła - 2 łyżeczkami suszonych.
Migdały w słupkach można zstąpić płatkami migdałowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10677/Lin-pieczony-z-warzywami