Wykonanie
Kto oglądał "Ratauj!"?Jeśli mały szczurek mógł przygotować prawdziwe prowansalskie danie, to nikt nie będzie miał z tym problemu.Polecamy ratatouille jako danie główne, albo przekąskę do pracy.SKŁADNIKI:1
cukinia1
bakłażan3
pomidory1
papryka czerwona1
papryka żółta1
papryka zielona2
cebule3 ząbki
czosnku1
przecier pomidorowyoliwa z oliwektymianekrozmarynsól,
pieprz1 szklanka
kuskus1
kostka rosołowa na 500 ml
wodyWYKONANIE:Wszystkie warzywa myjemy i kroimy:
bakłażana,
cebulę,
pomidory i
paprykę w kostkę, a
cukinię w plastry.Tak przygotowane warzywa obsmażamy na patelni z odrobiną
oleju, każde osobno. My zaczęłyśmy od
cebuli,
potem cukinia,
bakłażan i
papryka. Na końcu na rozgrzany
olej wrzucamy
czosnek, a po chwili, gdy już zacznie się rumienić na patelnię dajemy
pomidory, które wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Chwilę je smażymy. Teraz już tylko pozostało połączyć wszystkie składniki. Do
pomidorów dodajemy przesmażone warzywa (
cebula,
cukinia,
bakłażan,
papryka),
przecier pomidorowy i
przyprawy.Wszystko razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut.Ten czas można wykorzystać na przygotowanie
kaszy kuskus.Do głębokiego naczynia wsypujemy tyle
kuskus ile potrzebujemy i zalewamy gorącym
bulionem. Poziom
bulionu powinien być wyższy o 1 cm niż poziom
kaszy. Mieszamy co jakiś czas, aby wszystkie ziarenka wchłonęły
bulion. W razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody.