Wykonanie
Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej
ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z
ziołami, z
ryżem i ogromną ilością
kapusty kiszonej :)Składniki:2 filety z
łososia (po ok 200 - 300 g)sok wyciśnięty z 1
cytrynymieszanka przypraw: 1 łyżeczka
ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszonego
rozmarynu, 1/2 łyżeczki
bazylii, wyciśnięte 3 ząbki
czosnkusól i
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek1. Filety z
łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie z każdej strony skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
mieszanką przypraw,
solą i
pieprzem. Tak przyprawioną
rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oliwy z oliwek i podsmażamy
rybę tylko od strony skóry ok. 4 - 5 minut, aż się zarumieni.3. Podsmażonego
łososia wkładamy do folii aluminiowej i szczelnie w nią zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200*C z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia
łososia jest zależny od jego wielkości, może się skrócić lub wydłużyć. Upieczony
łosoś jest lekko różowy, soczysty, dający się podzielić za pomocą widelca na małe kawałki.SMACZNEGO :)