Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb ze
słonecznikiemZapiekanki z domowych
bagietek »Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego
pieczywa. Dziś
bagietki ze
słonecznikiem i
solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki.Składniki:
mąka pszenna typ 450 600 g
drożdże świeże 40 gciepła
woda 400 ml
olej słonecznikowy 2 łyżki
sól prowansalska 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 2 garścieWykonanie:Do misy wsypujemy przesianą
mąkę i robimy w niej dołek.
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej
wody i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej
wody sól i
olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je
wodą i posypujemy
słonecznikiem i
solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy leciutko
wodą.Taka
bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.
wtorek, 23 stycznia 2018, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyRogaliki z nadzieniem
toffiBrak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi.Bułeczki
drożdżowe ze
śliwkamiKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki
drożdżowe ze
śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki:
mąka pDrożdżówki z
agrestemAgrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam
drożdżowe z czerwonym
agrestem i wyszły rewelacyjne. SkładnikO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter