Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pączki 2016 rokBabka cytrynowa wilgotna »Chlebek ze
słonecznikiem z dwóch rodzai
mąki -pyszny
chleb z ziarnamiSkładniki na jeden większy bochenek:250 g
mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol300 g
mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol375 ml
wody30 g
drożdży świeżych1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukru1 szklanka
słonecznika +2 garście do posypania na wierzchuWykonanie ciasta
chlebowego :Do misy wsypuje przesianą
mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą
wodę( szklanka
wody), dodaje
drożdże i
cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki
mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej
mąki dodaje resztę ciepłej
wody,
sól i
słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę. Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej
mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta
chlebowego,posypuje
słonecznik. Piekę
chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z
boczku :)
piątek, 05 lutego 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter