ßßß Cookit - przepis na Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem

Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pączki 2016 rok
Babka cytrynowa wilgotna »
Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami
Składniki na jeden większy bochenek:
250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
300 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
375 ml wody
30 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka słonecznika +2 garście do posypania na wierzchu
Wykonanie ciasta chlebowego :
Do misy wsypuje przesianą mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą wodę( szklanka wody), dodaje drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej mąki dodaje resztę ciepłej wody,sól i słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę. Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku :)
piątek, 05 lutego 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/02/Chleb-Pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html