Wykonanie
Jak ja lubię taki świeżo upieczony
chleb, ten smak i zapach. Nie wyobrażam sobie życia bez domowego
chleba, bez tego zapachu, który roznosi się po całym domu. Nie ma nic lepszego.Czy wy także pieczecie sobie
chlebki w domu ?Mam dla was dzisiaj super przepis na
chleb drożdżowy pieczony z garze, jest tak łatwy, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Jak nie macie gara to możecie go upiec w naczyniu żaroodpornym, takim większym z pokrywą. Naprawdę polecam bo chlebuś wychodzi obłędny.Życzę wam miłego dnia i smacznego.Składniki:- 800 g
mąki pszennej typ 500- 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
soli- 35 g świeżych
drożdży- łyżeczka
cukru- 640 ml cieplej
wody- 3 garście pestek dyniDo miseczki wkruszamy
drożdże i
cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy
mąkę pszenną, orkiszową,
sól. Wlewamy
wodę i
drożdże, wsypujemy
pestki dyni. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.Następnie na podsypany
mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka
razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy
chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.Po upieczeniu
chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.