Wykonanie
Dzień dobry moje słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszny, domowy
chleb. Uwielbiam domowe
pieczywo i uwielbiam piec
chleby. Zapach jaki się unosi po całym mieszkaniu jest magiczny a samo przygotowanie i pieczenie
pieczywa ma dla mnie moc odstresowującą. Odpoczywam.Ten
chleb zrobi każdy bez problemu i zawsze wyjdzie. Koniecznie spróbujcie bo jest taki pyszny. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem a upiec go rano, możecie także przygotować go rano a upiec wieczorem, jak wam pasuje. Naprawdę warto.Składniki:- 750 g
mąki pszennej typ 500- 150 g
mąki orkiszowej jasnej- 2 łyżeczki
soli- 35 g świeżych
drożdży- łyżeczka
cukru- 640 ml cieplej
wodyDo miseczki wkruszamy
drożdże i
cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy
mąkę pszenną, orkiszową,
sól. Wlewamy
wodę i
drożdże. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.Następnie na podsypany
mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka
razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy
chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.Po upieczeniu
chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.