Wykonanie
Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie
chleba nie jest trudne. A
chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł
chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną
cebulkę, różne
otręby,
płatki owsiane,
płatki gryczane,
kminek, pestki,
słonecznik,
sezam,
czarnuszkę, suszoną
paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach.Uwaga: Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków,
dajcie trochę więcej
wody, bo
chleb może wyjść suchy.Składniki: (na dwa
chlebki)1 kg
mąki25-30 g
drożdży3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru3-3,5 szklanki
wodydowolne dodatki
Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki
wody.
Mąkę przesiać do miski, wlać
wodę, wsypać
cukier, roztwór
drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę.
Chleb jest upieczony wtedy, kiedy "stuka" od
spodu i z góry. Po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry
spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy
chleb do góry
spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka