Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rogaliki z nadzieniem
toffiBagietki ze
słonecznikiem i ... »Nie ma to jak swoje
pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.
Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam.Składniki
mąka pszenna typ 650( bułkowa) 500 g
woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej
wody)
drożdże świeże 40 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
słonecznik łuskany 1 szklankaWykonanie:Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną
mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą
wodę i rozpuszczamy w niej
drożdże z
cukrem. Przelewamy do naszej
mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej
wody i
olej.Wsypujemy
sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy
słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto
chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika. Chlebek się upiecze i będzie pyszny i chrupiący.
piątek, 19 stycznia 2018, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyBułeczki
drożdżowe ze
śliwkamiKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki
drożdżowe ze
śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki:
mąka pDrożdżówki z
agrestemAgrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam
drożdżowe z czerwonym
agrestem i wyszły rewelacyjne. Składnik
Chleb foremkowy
razowyWstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie
chlebka.Na dziś więc polecam
razowy chlebek ze
słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego
chleba.O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter