Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Grochówka na wędzonych ...Rogaliki
drożdżowe z pysznym ... »Ostatnio był chlebek ze
słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków. Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój.Składniki :
mąka pszenna typ 650 500g
woda ciepła 300 ml
sól 1.1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 30
olej 50 mlWykonanie:Do misy wsypujemy przesianą
mąkę,
sól. W drugiej miseczce rozrabiamy
wodę z
cukrem i
drożdżami, kiedy się rozpuszcza dodajemy 4 łyżki
mąki( bierzemy tą z miski przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu rozczynu ,wlewamy go do misy z
mąką i
solą. Dodajemy
oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto
chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch
chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca.Dziękuję za rarytasy Tradycyjne Jadło . Wasza
polędwica sopocka jest bardzo smaczna. Jeszcze ciepły chlebek posmarowałam i pokroiłam
polędwicę. Bardzo przyjemnie się jadło .
sobota, 09 stycznia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter