Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pyszna rolada śmietanowa z ...Placki ziemniaczane »Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki
sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z
serem i
pomidorkiem .Składniki:
mąka pszenna typ 650 bułkowa 400 g
drożdże świeże 25 g
sól 1.1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka1.1/2 łyżki
olejuDodatkowo:
jajo do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
sezam do obsypania bułeczekWykonanie :Do misy wsypujemy przesianą
mąkę , robimy w niej dołek, dodajemy
sól .
Drożdże rozpuszczamy w szklance cieplej
wody z
cukrem, po rozpuszczeniu
cukru i
drożdży wlewam do przygotowanego dołka w
mące, lekko łyżką mieszamy aby powstała zawiesina, zostawiamy przykryte ściereczka na około 15-20 minut.
Drożdże pięknie wyrosły więc wsypujemy
sezam. Wyrabiamy ciasto, dodajemy
olej i dalej wyrabiamy ( gdyby jednak wam się zdarzyło , że ciasto będzie zbyt zwarte nie bójcie się dodać odrobinę ciepłej
wody.) Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę, po godzinie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 10 części, formujemy kuleczki, kładziemy na przygotowana blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Bułeczki zostawiamy na 30 minut, pięknie wyrastają. Smarujemy bułeczki
jajem i posypujemy dodatkowo jeszcze
sezamem. Pieczemy 25 minut w 170-180 stopniach.
niedziela, 22 listopada 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter