Wykonanie
Ochota na pyszne śniadanko w sobotni wieczór spowodowała, że zakasałam rękawy i zagniotłam
drożdżowe ciasto, aby móc rano cieszyć się smakiem pysznych gorących rogalików.
Rogale są delikatne, maślane i z delikatnie chrupiącą skórką.Polecam dla małych i dużych. Doskonałe jako drugie śniadanie do pracy, czy dla naszych pociech do szkoły. Pracy mało, a radość z jedzenia ogromna!
Składniki:- 550 g
mąki pszennej typ 450- 10 g suchych
drożdzy- 2
jajka- 80 g
oleju (u mnie rzepakowy; może być też rozpuszczone
masło)- łyżeczka
soli- 2 łyżki
cukru- niepełna szklanka
mleka (najlepiej letniego, nie gorącego)
Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrabiać
ciasto drożdżowe (od połączenia się wszystkich składników w jedną całość, wyrabiamy minimum 7 minut).Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie obeschło). Jak ciasto podwoi swoją objętość (po około 1.5 godzinie), dzielimy je na 10 części i każdą część rozwałkowujemy w kształt trójkąta/owala. Każdy placek smarujemy
masłem i zawijamy w rulonik. Po zwinięciu kształtujemy
rogala i sklejamy końcówki.Układamy na blaszce w dosyć sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i czekamy około 40-60 minut aż urosną.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie każdy z rogalików smarujemy rozmąconym
jajkiem (z odrobiną
soli) i posypujemy
sezamem (lub
czarnuszką,
słonecznikiem,
makiem).Pieczemy około 20 minut.SMACZNEGO!!!