Wykonanie
bułeczki supełki z
ziemniakami (łatwe) i dealne dla zaczynających zabawę z domowym wypiekiem
pieczywa, puszyste, dzięki zawartości
skrobi długo utrzymują świeżość, choć nigdy u mnie nie przetrzymały więcej niż 24 godziny :)
400 gram
mąki pszennej90 gram potłuczonych dokładnie
ziemniaków2 łyżki
oleju1 kopiasta łyżeczka
drożdży suchych1 płaska łyżeczka
soli200 -250 ml ciepłej
wody2 płaskie łyżeczki
cukrurozbełtane
jajo do posmarowania bułeczek15 gram
sezamu do posypania
Mąkę przesiać z
drożdżami, dodać
olej,
sól,
cukier,
ziemniaki i
wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Zostawić na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 w miarę równych części. Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować
jajem, posypać
sezamem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.