Wykonanie
Domowe
pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony.
600 g
mąki pszennej + 2 łyżki1 szklanka letniej
wody50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru180 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1
jajkoZiarna
sezamuW ciepłej wodzie mieszamy
cukier, 2 łyżki
mąki i
drożdże (do momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypujemy
mąkę,
jogurt,
sól,
olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części, a środek rozcinamy przed włożeniem nadzienia.