ßßß
600g mąki pszennej250ml ciepłej wody50g drożdży1 łyżeczka cukru150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli2 łyżki oleju1 jajko do posmarowaniasezam1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.



