Wykonanie
Bułki to najbardziej pracochłonna część przy robieniu domowego kebaba. Zrobione są z
drożdżowego ciasta, które trzeba zagnieć, zaczekać aż wyrośnie a na końcu upiec. Ale zapewniam, że warto. :-) Najdłuższy jest czas oczekiwania, bo rzeczywistej pracy przy nich niewiele.
Bułki można zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają
bułkę z kupnych kebabów.
600g
mąki pszennej250ml ciepłej
wody50g
drożdży1 łyżeczka
cukru150g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1
jajko do posmarowania
sezam1. Do ciepłej
wody dodajemy
cukier,
drożdże i 2 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.2. Do miski przekładamy
mąkę,
jogurt,
sól,
olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż
ostrym nożem, smarujemy
jajkiem i posypujemy
sezamem.4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.