Wykonanie
Łatwy przepis na pyszne
chlebki naan. Możemy podawać je z różnymi sosami, świeżymi warzywami, pastami czy z samym
masełkiem i
ziołami. Super dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.Składniki:8g
drożdży świeżych120ml ciepłej
wodyłyżeczka
cukru1
jajo2 łyżki
jogurtu naturalnegołyżeczka
soli60ml
oleju270g
mąki pszennejDrożdże rozrabiamy z
wodą i
cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Przelewamy do dużej miski i dodajemy
jogurt,
jajo i
olej, dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z
solą i stopniowo, porcjami dosypujemy do reszty składników, wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, będzie się trochę kleiło do rąk, nie przejmujcie się tym. Ciasto smarujemy odrobiną
oleju i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Rozgrzewamy patelnię. Ręce smarujemy
olejem , odrywamy kawałki ciasta i na wysypanej małą ilością
mąki stolnicy formujemy cienkie placuszki, ważne, żeby nie były za bardzo obtoczone
mąką, bo nie będą rosły. Pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony,
chlebki przewracamy na drugą stronę, kiedy zacznie pojawiać się dużo "bąbelków" i ładnie się przyrumienią. Upieczone
chlebki smarujemy
masełkiem i posypujemy ulubionymi
ziołami. Można je podawać jako dodatek do różnych dań lub jeść same.Smacznego!