Wykonanie
Kto był w Turcji, z pewnością nie raz widział ulicznego sprzedawcę, pchającego przed sobą oszklony wózek pełen simitów, lub niosącego całą ich tacę na głowie, głośno reklamującego swój towar. Te
sezamowe bułeczki-
obwarzanki znane są w całej Turcji oraz innych pobliskich krajach, jak Grecja, Macedonia,
Serbia. Lubiane są także w Egipcie i Libanie. Źródła archiwalne wskazują, że simity wypiekano w Istambule już od 1525 roku. Simit na dobre wpisał się w turecką tradycję jako smaczny dodatek do tureckiej
herbaty. Podawany jest także na śniadanie, z
konfiturą. Wykonanie tych puszystych bułeczek o chrupiącej skórce i niezwykłym
sezamowym aromacie jest bardzo proste - zapraszam. Przepis na podstawie książki "Classic Turkish Cooking" aut.
Ghillie Başan.
7 g
drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych
drożdży0,5 kg
mąki pszennej typ 650250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
miodu3 łyżki
olejuew. 1 łyżeczka mahlep*1
jajko3 łyżki
wody1 łyżka melasy lub ew.
miodusezam w ziarnach1. W dużej misce rozmieszać
drożdże z 1 łyżeczką
cukru, 50 ml
wody i taką ilością
mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).2. Następnie dodajemy
miód,
sól,
olej i resztę ciepłej
wody. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy
mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności
mąki i stopnia wchłaniania przez nią
wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne, lecz nie twarde ciasto.Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i dzielimy na 8 równych części.3. Z każdej części formujemy długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Końce sklejamy, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy w ten sposób przygotowany simit maczamy najpierw z obu stron w
jajku rozmąconym z
wodą i melasą (ew.
miodem), a następnie - też z obu stron - w
sezamie.Odkładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką).Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.* Mahlep (mahlab) to zmielone ziarna
wiśni wonnej. Dodają wypiekom charakterystycznego lekko orientalnego aromatu. Dodatek tej
przyprawy można jednak w przypadku jej braku całkowicie pominąć - wypiek będzie również bardzo smaczny.