ßßß Cookit - przepis na Simit - tureckie bułeczki sezamowe

Simit - tureckie bułeczki sezamowe

nazwa

Wykonanie

Kto był w Turcji, z pewnością nie raz widział ulicznego sprzedawcę, pchającego przed sobą oszklony wózek pełen simitów, lub niosącego całą ich tacę na głowie, głośno reklamującego swój towar. Te sezamowe bułeczki-obwarzanki znane są w całej Turcji oraz innych pobliskich krajach, jak Grecja, Macedonia, Serbia. Lubiane są także w Egipcie i Libanie. Źródła archiwalne wskazują, że simity wypiekano w Istambule już od 1525 roku. Simit na dobre wpisał się w turecką tradycję jako smaczny dodatek do tureckiej herbaty. Podawany jest także na śniadanie, z konfiturą. Wykonanie tych puszystych bułeczek o chrupiącej skórce i niezwykłym sezamowym aromacie jest bardzo proste - zapraszam. Przepis na podstawie książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan.
7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
ew. 1 łyżeczka mahlep*
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżka melasy lub ew. miodu
sezam w ziarnach
1. W dużej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 50 ml wody i taką ilością mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).
2. Następnie dodajemy miód, sól, olej i resztę ciepłej wody. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne, lecz nie twarde ciasto.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i dzielimy na 8 równych części.
3. Z każdej części formujemy długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Końce sklejamy, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy w ten sposób przygotowany simit maczamy najpierw z obu stron w jajku rozmąconym z wodą i melasą (ew. miodem), a następnie - też z obu stron - w sezamie.
Odkładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką).
Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
* Mahlep (mahlab) to zmielone ziarna wiśni wonnej. Dodają wypiekom charakterystycznego lekko orientalnego aromatu. Dodatek tej przyprawy można jednak w przypadku jej braku całkowicie pominąć - wypiek będzie również bardzo smaczny.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/03/Simit-tureckie-buleczki-sezamowe.html