Wykonanie
Chleb orkiszowy do którego często wracam. Bardzo szybko wyrasta,dzięki
czemu nawet dodając do tego czas pieczenia,można pokusić się o upieczenie go na śniadanie. Przepis pochodzi z tej strony (klik).Zapraszam:)
50 dkg
mąki orkiszowej jasnej38 - 40 dkg
wody9 dkg ulubionych ziaren - u mnie
słonecznik w przeważającej części,siemię i
sezamsól - ja używam mało
soli i
daję ok.1 łyżeczki3 dkg świeżych
drożdży + 1 łyżeczka płynnego
miodu(można zastąpić
cukrem) + 2 - 3 łyżki letniej
wody = wymieszać na zaczyn
olej i
otręby do wysypania formy
Składniki na zaczyn mieszam razem.Do miski z
mąką dodaję ziarna,
sól,zaczyn oraz
wodę.Ciasto powinno być dość luźne,mimo to proponuję na poaczątek dodać 38 dkg
wody,a w razie potrzeby dolać resztę.Całość mieszam drewnianą łyżką,miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Formę keksową smaruję
olejem i obsypuję
otrębami,wykładam do niej ciasto.Formę owijam folią i zostawiam ciasto ponownie do wyrośnięcia na ok.10-15 min.-bardzo szybko rośnie więc trzeba pilnować,by nie przykeliło się do folii,bo wtedy
chleb jest nieco mniej puszysty. U mnie często ponowne wyrastanie trwa sporo krócej.Wyrośnięte ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 min.następnie zmniejszam temp.do 200 stopni i piekę kolejne 30 min.Można ostatnie minuty dopiec bez formy.
Chleb jest gotowy,gdy postukany od
spodu wydaje głuchy odgłos.Pysznie smakuje z domowej roboty pastami,np z tą (klik).Smacznego!!!