ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb orkiszowy (na drożdżach)

Razowy chleb orkiszowy (na drożdżach)

nazwa

Wykonanie

Lubię chleb razowy i pomyślałam, dlaczego by go sobie nie upiec. Nie ma chyba nic prostszego. Wystarczy zagnieść mąkę z drożdżami, dolewając ciepłą wodę. Zajęło mi to godzinę czasu razem z wyrastaniem i pieczeniem. Polecam, chlebek jest doskonały.
Składniki na 1 bochenek (forma o wymiarach ok. 8-9 x 21-23 cm):
400 g mąki orkiszowej razowej, typ 2000
1 saszetka (7 g) suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka brązowego ciemnego cukru (można pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką miodu)
1 łyżeczka soli lub więcej, wg uznania
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju, do natłuszczenia formy
2 łyżki otrębów owsianych (żytnich lub innych), do wysypania formy
2 łyżki mleka, do posmarowania
2 łyżki sezamu, do posypania
Podłużną formę spryskać olejem i posypać otrębami. Odstawić na bok.
Mąkę umieścić w dużej misce, po środku zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, cukier, olej oraz sól. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą wodę i wyrabiać dłonią kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto przestanie kleić do rąk.
Następnie przełożyć je do formy. Za pomocą mokrej łyżki wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć równo z foremką.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać sezamem, a następnie włożyć do piekarnika. Piec 40 minut. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie można go już wyjąć z formy.
Kroić ostrym nożem z ząbkami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/razowy-chleb-orkiszowy.html