Wykonanie
Lubię
chleb razowy i pomyślałam, dlaczego by go sobie nie upiec. Nie ma chyba nic prostszego. Wystarczy zagnieść
mąkę z
drożdżami, dolewając ciepłą
wodę. Zajęło mi to godzinę czasu razem z wyrastaniem i pieczeniem. Polecam, chlebek jest doskonały.Składniki na 1 bochenek (forma o wymiarach ok. 8-9 x 21-23 cm):400 g
mąki orkiszowej razowej, typ 20001 saszetka (7 g) suchych
drożdży2 łyżki
oleju1 łyżeczka brązowego ciemnego
cukru (można pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką
miodu)1 łyżeczka
soli lub więcej, wg uznania300 ml ciepłej
wody1 łyżka
oleju, do natłuszczenia formy2 łyżki
otrębów owsianych (żytnich lub innych), do wysypania formy2 łyżki
mleka, do posmarowania2 łyżki
sezamu, do posypaniaPodłużną formę spryskać
olejem i posypać
otrębami. Odstawić na bok.
Mąkę umieścić w dużej misce, po środku zrobić wgłębienie i dodać suche
drożdże,
cukier,
olej oraz
sól. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą
wodę i wyrabiać dłonią kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto przestanie kleić do rąk.Następnie przełożyć je do formy. Za pomocą mokrej łyżki wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć równo z foremką.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC.Wierzch ciasta posmarować
mlekiem i posypać
sezamem, a następnie włożyć do piekarnika. Piec 40 minut. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej ok. 10 minut przed końcem pieczenia.Upieczony
chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie można go już wyjąć z formy.Kroić
ostrym nożem z ząbkami.Życzę smacznego!