ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie

nazwa

Wykonanie

Zaparka:
40 g mąki żytniej
150 ml wrzącej wody
Ciasto:
zaparka
1 łyżeczka drożdży instant
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
ok. 250 g mąki pszennej typ 650
Do miski wsypać mąkę żytnią. Zalać ją wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wystudzenia.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, miodem, olejem i solą. Dodać zaparkę, dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić na 20 minut.
Dodać resztę mąki, wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką, lecz z umiarem, by nie wyszło za twarde. Przepis źródłowy zaleca wyrabianie przez 8 minut. Ja po 5 minutach miałam już dość wyrabiania... 5 min. im wystarcza.
Odstawić ciasto na godzinę do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 6 równych kawałków, uformować bułeczki. Układać je zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wykonać nacięcia, przykryć bułeczki czystą ściereczką i odstawić do podwojeni objętości na 45 minut.
Piec w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez 20-25 min, aż będą lekko rumiane. W połowie pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Studzić na kratce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Bulki-pszenno-zytnie-na-zaparce.html