Wykonanie
Zaparka:40 g
mąki żytniej150 ml wrzącej
wodyCiasto:zaparka1 łyżeczka
drożdży instant200 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
olejuok. 250 g
mąki pszennej typ 650Do miski wsypać
mąkę żytnią. Zalać ją wrzącą
wodą, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wystudzenia.W ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże z
cukrem,
miodem,
olejem i
solą. Dodać zaparkę, dokładnie wymieszać. Dodać 1/3
mąki, wymieszać, odstawić na 20 minut.Dodać resztę
mąki, wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto, podsypując w razie potrzeby
mąką, lecz z umiarem, by nie wyszło za twarde. Przepis źródłowy zaleca wyrabianie przez 8 minut. Ja po 5 minutach miałam już dość wyrabiania... 5 min. im wystarcza.Odstawić ciasto na godzinę do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 6 równych kawałków, uformować bułeczki. Układać je zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wykonać nacięcia, przykryć bułeczki czystą ściereczką i odstawić do podwojeni objętości na 45 minut.Piec w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez 20-25 min, aż będą lekko rumiane. W połowie pieczenia spryskać wnętrze piekarnika
wodą.Studzić na kratce.