Wykonanie
Najlepsze
bułki jakie "wyszły" z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Adama Piekarza.Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na
bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny.
Bułki są cudownie chrupiące i niezwykle puszyste. Po przerzuceniu na kamień rosną błyskawicznie, a właściwie strzelają w górę. Niezwykle smaczne i pachnące. Zapraszam do przepisu!Składniki:200 g podmłody
200 g
mąki (120 g jasnej orkiszowej 630 i 80 g orkiszowej pełnoziarnistej)70 g
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
miodu lub słód1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdzy instantWykonanie:I faza: podmłoda orkiszowa. 100 g
mąki orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g
wody i 0,5 łyżeczki
drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacjiII faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowałozagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych i ponownego napowietrzenia, a następnie uformuj walec. Ułóż go na podsypce z
mąki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natnij przez środek każdą bułeczkę natłuszczoną żyletką. Piecz na blaszce lub zsuń
bułki na rozgrzany wcześniej kamień w naparowanym piekarniku i piecz 5 minut w 210`C, następnie zmniejsz temperturę do 190 `C i piecz następne 15 minutSMACZNEGO !