ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni

Chleb żytni

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja pieczywa. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały. Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
Składniki:
250g mąki żytniej
7,5g zakwasu chlebowego w proszku (dodałam zakwas chlebowy zrobiony przeze mnie - 15g)
1/2 opakowania drożdży instant
1 łyżka oleju
175ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka melasy - zastąpiłam łyżką miodu
mąka do obsypania
tłuszcz do posmarowania miski
Wykonanie:
Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ .
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.
Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.
* Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/chleb-zytni.html