Wykonanie
Kolejna propozycja
pieczywa. Tym razem
chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały. Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki
chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym
pieczywem.
Składniki:250g
mąki żytniej7,5g zakwasu
chlebowego w proszku (dodałam zakwas
chlebowy zrobiony przeze mnie - 15g)1/2 opakowania
drożdży instant1 łyżka
oleju175ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka melasy - zastąpiłam łyżką
miodumąka do obsypaniatłuszcz do posmarowania miski
Wykonanie:Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ .
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy 175 ml ciepłej
wody,
miód, zakwas
chlebowy,
drożdże instant oraz łyżkę
oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsceWyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy
chleb wilgotnymi rękoma.Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.* Przepis pochodzi z książki " Smakowite
pieczywo".