Wykonanie
Fladenbrot, w Turcji zwany
pide to najpopularnieszy turecki
chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina
bułkę niż
chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony
sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku.Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe
chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek nie jest biały jak turecki orginał ponieważ został upieczony z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły.
Składniki na 4 porcje:250 g
mąki orkiszowej150 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy1 łyżeczka
drożdży instant1 łyżka
sezamu do posypania
olej na patelnięWykonanie:
wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym
mąką i pozostawic na 15 mninut do napuszenia przykryte ściereczkąwyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciagnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy na patelni rozgrzać 1/2 łyżki
oleju, rozsypać 1/4 z porcji
sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe
chlebki. Podawać jeszcze ciepłeUwagi:
chlebki można upiec w większej ilości, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180`Cźródło: Essen&Trinken Heft 8/2015