ßßß Cookit - przepis na Nocne buleczki o wielu ksztaltach

Nocne buleczki o wielu ksztaltach

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana przez Majankę popędziłam wieczorem do kuchni. I są! :) Moje bułeczki - trochę oszukane, bo miałam w domu tylko drożdże instant. Mimo to wyszły lepiej niż się spodziewałam. A i inwencja twórcza mnie o 5 nad ranem nie opuszczała. ;) Przepis pochodzi od Atiny.
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży (dałam 2 opakowania drożdży instant)
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
do posmarowania: 1 jajko, mleko
do posypania: sezam, mak, siemię
Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Piec ok. 20 - 25 min. w temperaturze 220 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/02/Nocne-buleczki-o-wielu-ksztaltach.html