Wykonanie
wtorek, 24 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »Zjadłabym na śniadanie świeże, pszenne bułeczki… Niestety mieszkam w pięknej okolicy, gdzie nie ma żadnej piekarni, a komu chciało by się z samego rana wsiadać w samochód i jechać do sklepu?Poszperałam i znalazłam na blogu Izy przepis na bułeczki nocne, które rosną sobie w nocy w lodówce, a rano są gotowe do wypieku. Z podanych proporcji zrobiłam 8 średniej wielkości bułeczek. Polecam!Składniki:500 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej40 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 mała łyżeczka
soli125 ml
mleka125 ml
wody1/3 szklanki
oleju roślinnegododatkowo:1
jajko do posmarowania
mak i
sezam do posypania
Wieczorem :Przygotowujemy zaczyn z
drożdży – kruszymy
drożdże do kubka, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i 2 łyżki ciepłego
mleka. Odstawiamy na 5 minut, aż się spieni i zwiększy swoją objętość.Obie
mąki przesiewamy do miski. Dodajemy
sól,
mleko,
wodę,
olej i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, a
potem wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski posmarowanej odrobiną
oliwy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Rano :Wyciągamy ciasto z lodówki na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy długi wałeczek. Wałeczek zwijamy w supełek, a końcówki przeplatamy przez środek supełka – jedną od dołu, a drugą od góry. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
makiem lub
sezamem.Pieczemy 25-30 minut.