ßßß Cookit - przepis na Bułeczki na śniadanie

Bułeczki na śniadanie

nazwa

Wykonanie

wtorek, 24 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Zjadłabym na śniadanie świeże, pszenne bułeczki… Niestety mieszkam w pięknej okolicy, gdzie nie ma żadnej piekarni, a komu chciało by się z samego rana wsiadać w samochód i jechać do sklepu?
Poszperałam i znalazłam na blogu Izy przepis na bułeczki nocne, które rosną sobie w nocy w lodówce, a rano są gotowe do wypieku. Z podanych proporcji zrobiłam 8 średniej wielkości bułeczek. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
125 ml mleka
125 ml wody
1/3 szklanki oleju roślinnego
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
mak i sezam do posypania
Wieczorem :
Przygotowujemy zaczyn z drożdży – kruszymy drożdże do kubka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut, aż się spieni i zwiększy swoją objętość.
Obie mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól, mleko, wodę, olej i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, a potem wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Rano :
Wyciągamy ciasto z lodówki na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy długi wałeczek. Wałeczek zwijamy w supełek, a końcówki przeplatamy przez środek supełka – jedną od dołu, a drugą od góry. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy 25-30 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/buleczki-na-sniadanie