Wykonanie
Idealne bułeczki na weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga „Tak sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości
bułek.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru40 g
drożdży1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
soli1/3 szklanki
olejuDodatkowo:1
jajko i odrobinę
mleka - do posmarowania
sezam,
mak, siemię,
dynia - do posypania jak kto lubiWieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć
drożdże i zasypać je
cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do
mąki dodać łyżeczkę
soli,
mleko,
wodę,
olej i rozpuszczone
drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany
mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze
mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.Rano:Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części (można mniej lub więcej w zależności jakie duże
bułki chcemy
mieć). Uformować
bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika
bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem z odrobiną
mleka i posypać
sezamem,
makiem lub siemieniem.Piec w temperaturze 220 C, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.Smacznego