Wykonanie
Coraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki
chlebowe na
kefirze. Już raz piekłam miseczki
chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak
chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki
chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki
chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.
Składniki:– 700 g
mąki pszennej typ 750;– 390 ml
kefiru;– 160 ml
wody;– 40 g
drożdży;– 2 łyżeczki
soli;– 1 łyżeczka
cukru;– 4 łyżki
olejuWykonanie:
Drożdże wymieszać z
cukrem. Dodać ciepłą
wodę i łyżkę
mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż
drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, rozczyn,
kefir w temperaturze pokojowej oraz
olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować sakiewki. Ułożyć łączeniem do dołu, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie powtórzyć spłaszczanie i formowanie sakiewek. Ułożyć na papierze do pieczenia, nałożyć „uchwyty”, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut.Smacznego[cookd]