Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pasztet z
wątróbki,drobiu i ...
Chleb ze
słonecznikiem »Brak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały pyszne rogaliki z nadzieniem
toffi,
czemu toffi? no bo takie mam kapryśny dzień.Składniki:
mąka pszenna typ 450 600g
mleko 1 szklanka
masło roztopione 1 szklanka
jaja 3 szt
cukier 5 łyżek
sól 1 szczypta
drożdże świeże 40 gDodatkowo:nadzienie z
toffilukier z
białka i
cukru pudruWykonanie:Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą
mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe
mleko i wysypałam
drożdże i łyżkę
cukru.Rozmieszałam i przelałam do dołka w
mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.Dodałam rozpuszczone letnie
masło,resztę
cukru i
jaja.Wyrobiłam ciasto i przykryłam by wyrosło.Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto,podzieliłam na 3 części.Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki.Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym
jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z
białka i
cukru pudru. Smacznego moi milusińscy.
czwartek, 18 stycznia 2018, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisy
Bagietki ze
słonecznikiem i
solą prowansalskąNie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego
pieczywa. Dziś
bagietki ze
słonecznikiem i
solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne iBułeczki
drożdżowe ze
śliwkamiKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki
drożdżowe ze
śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki:
mąka pDrożdżówki z
agrestemAgrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam
drożdżowe z czerwonym
agrestem i wyszły rewelacyjne. SkładnikKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter