Wykonanie
Interesujący i prosty torcik do upieczenia - tylko z kilku składników, bez
mąki. Główną rolę odgrywają oczywiście zmielone
migdały (bez skórki), a aromatu ciastu dodają świeżo otarte skórki z
cytrusów i
cynamon. Ciasto jest wilgotne i posiada lekko klejącą konsystencję francuskich makaroników, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze :-). Kto się skusi i wypróbuje przepis?Składniki:7 dużych
jajekszczypta
soli250 g drobnego
cukru do wypiekówświeżo otarta skórka z 1
pomarańczyświeżo otarta skórka z 1
cytryny1 łyżeczka
cynamonu280 g zmielonych
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości. Dodać skórki z
cytrusów,
cynamon i ubić. Dodać zmielone
migdały i dokładnie wymieszać.W osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dodać do mieszanki migdałowej, w kilku turach, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto
migdałowe, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140ºC i kontynuować pieczenie przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta. Wystudzić w lekko uchylonym i stygnącym piekarniku.Wyjąć i oprószyć
cukrem pudrem, udekorować
migdałami. Podawać z
lodami migdałowymi lub waniliowymi.Smacznego :-).