ßßß Cookit - przepis na TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE)

TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE)

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne migdałowe ciasto pielgrzyma - hiszpański wypiek z Galicji, którym częstowano pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników.
Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :)
Tarta de Santiago oprószona jest z wierzchu cukrem pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest krzyż św. Jakuba.
Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która na przełomie kilku ostatnich lat przeszła dwa razy właśnie te setki (razem to nawet tysiące!) kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia!
SKŁADNIKI:
4 jajka
200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe)
200 g cukru
skórka otarta z 1 średniej cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia
odrobina masła do wysmarowania formy
1-2 łyżki mąki pszennej do wysypania formy
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.
Boki i dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką pszenną.
Całe jajka ubij przez kilka minut z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem na jasną i puszystą masę.
Teraz dodaj mielone migdały, wsypując po trochu i delikatnie wymieszaj całość szpatułką od dołu ku górze.
Ciasto przelej ostrożnie do formy i piecz przez około 45 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Otwórz szeroko drzwiczki piekarnika, wysuń ciasto i upieczone pozostaw w formie do ostygnięcia. Ciasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy.
Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/10/tarta-de-santiago-ciasto-migdaowe-bez.html