Wykonanie
Tradycyjne
migdałowe ciasto pielgrzyma - hiszpański wypiek z Galicji, którym częstowano pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników.Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez
mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną
cynamonu i
skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką
kawy :)
Tarta de Santiago oprószona jest z wierzchu
cukrem pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest krzyż św. Jakuba.Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która na przełomie kilku ostatnich lat przeszła dwa
razy właśnie te setki (razem to nawet tysiące!) kilometrów
Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia!SKŁADNIKI:4
jajka200 g mielonych
migdałów (zmieliłam
płatki migdałowe)200 g
cukruskórka otarta z 1 średniej
cytryny0,5 łyżeczki
cynamonuDODATKOWO:
cukier puder do oprószeniaodrobina
masła do wysmarowania formy1-2 łyżki
mąki pszennej do wysypania formyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.Boki i dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wysmaruj
masłem i wysyp
mąką pszenną.Całe
jajka ubij przez kilka minut z
cukrem,
skórką z cytryny i
cynamonem na jasną i puszystą masę.Teraz dodaj mielone
migdały, wsypując po trochu i delikatnie wymieszaj całość szpatułką od dołu ku górze.Ciasto przelej ostrożnie do formy i piecz przez około 45 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Otwórz szeroko drzwiczki piekarnika, wysuń ciasto i upieczone pozostaw w formie do ostygnięcia. Ciasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam
ostrym nożem boki od formy.Gotowe ciasto oprósz
cukrem pudrem i podawaj samo lub z
bitą śmietaną albo
lodami waniliowymi. Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony