Wykonanie
czwartek, 15 Grudzień 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Przepis Pawła Małeckiego, prosto z kuchni Lidla. Kruche,
cynamonowe ciasteczka, idealne na świąteczny stół.Składniki:150 g
mąki pszennej100 g
migdałów zmielonych na mączkę100 g miękkiego
masła1
laska wanilii60 g
cukru pudru1 duże
jajko2 łyżeczki
cynamonupłatki migdałowe lub
orzechy do dekoracjiPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Mąkę mieszamy z mączką
migdałową. Dodajemy
masło, nasionka z
laski wanilii,
cukier puder,
jajko oraz
cynamon. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami
ciasteczka w dowolnym kształcie.
Ciasteczka dekorujemy
płatkami migdałowymi lub
orzechami, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 12-15 minut (na złoty kolor).