Wykonanie
Ciasto jest boskie, brak mi słów by wyrazić jego smak. Z pewnoscią zakochają się w nim wszyscy wielbiciele marcepanu. Wilgotne, aromatyczne, z nutą
cytryny. Od dzisiaj nie przejdę obojętnie obok żadnego przepisu na ciasto
migdałowe. Bardzo polecam!Składniki:225 g
masła140 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka50 g
mąki pszennej225 g zmielonych
migdałówpół łyżeczki ekstraktu
migdałowegootarta skórka i sok z 2
cytrynWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło i
cukier, do otrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu - po każdym
jajku dodawać 1/4
mąki pszennej, aż cała
mąka zostanie zużyta. Dodać
migdały, ekstrakt z
migdałów, sok i
skórkę z cytryn, wymieszać do połączenia.Ciasto przelać do okrągłej formy 21 - 23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm. Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika i użytej formy) w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.Wystudzić i udekorować przed podaniem.Uwaga: ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu można przechowywać do 5 dni.Smacznego :-).
Przepis Nigelii z 'How to be a domestic goddess'.