Wykonanie
W weekend przygotowałam dla swoich gości ciasto
cytrynowo-
migdałowe wg przepisy Sophie Dahl. Przepis pochodzi z książki Apetyczna Panna Dahl. Ciasto jest dość zwarte i bardzo bardzo
cytrynowe. Doskonale smakuje posypane
cukrem pudrem. Polecam wielbicielom
cytryny.Składniki:Na formę o wymiarze 22 cm średnicy.150 g
masła225 g
cukru6
jajekstarta skorka i sok wyciśnięty z 4
cytryn300 g mielonych
migdałów115 g
maki ziemniaczanejWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Tortownice wysmarować
masłem i wysypać
mąką ziemniaczaną.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka schować do lodówki do czasu ich ubicia. Ciągle ucierając dodawać po jednym
żółtku, a następnie wsypać
skórkę cytrynową i wlać
sok z cytryny (ciasto wówczas będzie wyglądało jakby się zważyło). Do ciasta wsypać mielone
migdały,
mąkę i wszystko razem wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę i dodać ją do ciasta. Całość delikatnie połączyć. Przelać do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 40 minut.