Wykonanie
Cześć,Dziś zapraszamy Was na szybkie ciasto bez
mąki i
proszku do pieczenia. Idealne do popołudniowej
kawy.
Tarta de Santiago – szybkie
migdałowo-
cytrynowe ciasto pielgrzyma . Przepis zainspirowany jednym z najpopularniejszych deserów z kuchni hiszpańskiej, nawiązujący do zwyczaju częstowania jedzeniem i przyjmowania w domu pielgrzymów idących szlakiem do Santiago de Compostela (Camino de Santiago).Składniki (na formę 26 cm):3 duże
jajka1/2 szklanki
cukru pudruSkórka starta z 1
cytrynySok z 1/2
cytryny1/2 płaskiej łyżeczki
cynamonu150 gram mielonych blanszowanych
migdałówOpcjonalnie: 1 łyżka
amaretto do ciasta oraz
cukier puder do posypania wierzchu.Making-of:
Jajka miksujemy aż podwoją lub nawet potroją swoją objętość. Dodajemy po łyżce
cukru pudru i dalej miksujemy. Dodajemy skórkę i
sok z cytryny,
cynamon oraz
amaretto (opcjonalnie) i miksujemy aż masa będzie jednolita.Zmielone
migdały delikatnie mieszamy z masą za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 40 minut (aż wierzch się zarumieni).Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Gosia i Przemek