ßßß
Składniki:1 kurczak w całości ok 1,5 -2 kg½ cytryny½ pęczka świeżej pietruszki1 mała cebula2 ząbki czosnku3 marchwieSkładniki na marynatę:3-4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzu2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki2 szczypty pieprzu cayenne1 łyżeczka majerankuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).Cytrynę myjemy kroimy w ćwiartki. Natkę pietruszki myjemy i szatkujemy, nie musi być za drobno. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka.Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Rozkładamy na spodzie naczynia żaroodpornego.Wszystkie przyprawy na marynatę wsypujemy do miseczki, wlewamy olej i mieszamy.Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Do środka kurczaka wlewamy trochę marynaty, wkładamy cytrynę kawałki cebuli, czosnek oraz pietruszkę. Nogi kurczaka związujemy sznurkiem tak, aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.Kurczaka układamy w naczyniu na ruszcie z marchewki na jednym boku. Wstawiamy go na ok. 25 minut do piekarnika. Po tym czasie przewracamy kurczaka na drugi bok i pieczemy następne 25 minut. Następnie kurczaka układamy piersiami do góry i pieczemy ok. 1 godzin, w zależności, jaki duży kurczak czas pieczenia możemy skrócić lub wydłużyć.Upieczonego kurczak wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, aby soki równomiernie się rozeszły. Mięso porcjujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!