ßßß
Najprostszy sposób na idealnie upieczonego kurczaka – wychodzi soczysty, z rumianą skórką, pełen smaku. Przepis jest możliwie najprostszy, nie wymaga wcześniejszego marynowania i innych szczególnych przygotowań. Odwrócenie kury w trakcie pieczenia gwarantuje równomierne upieczenie. W przepisie również porady, jak odpowiednio przygotować kurczaka przed pieczeniem – jak oczyścić i które części warto obciąć.Oczywiście ważne jest, by użyć dobrej jakości kury – zagrodowej lub eko – bo taka daje nam pewność dobrego mięsa i lepszego smaku.To mój bazowy przepis na prostego, pieczonego kurczaka. Polecam!porcje dla 4 osóbSkładnikikurczak o wadze 1,5 do 2 kg, najlepiej zagrodowy lub ekomarynata do natarcia2 łyżki masła klarowanego1 łyżka soku z cytryny1 duży ząbek czosnku2 łyżeczki soli1/3 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej1/4 małego pęczka pietruszkido środka1 łyżka masła klarowanegosok z połówki cytryny2 duże ząbki czosnku1 łyżeczka soli1/3 łyżeczki pieprzu3/4 małego pęczka pietruszkidodatkowo1/4 szklanki wodyWykonanieprzygotować kurczaka – umyć go wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze, odciąć końcówki skrzydełek aż do pierwszego stawu (końcówki mają tendencję do przypalania się, a i tak nie ma na nich prawie mięsa), ale ich nie wyrzucać. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba – to kwestia estetykido środka kurczaka włożyć pokrojone ząbki czosnku, pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę masła oraz wsypać sól, pieprz i wcisnąć sok z cytrynynogi kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środkaprzygotować marynatę do natarcia – do rozpuszczonego masła klarowanego dodać sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę i wymieszaćkurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony – to co spłynie zostanie w naczyniu. Następnie kurczaka obłożyć listkami pietruszki. Pod kurczaka podłożyć odcięte skrzydełka, by na nich leżał – oddzieli go to nieco od dna naczynia. Nalać do naczynia 1/4 szklanki wodykurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 minut jeśli waży 1,5 kg (natomiast 2 kg piec 1 godzinę), bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczyniapo tym czasie kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem i wstawić z powrotem na kolejne 45 minut jeśli waży 1,5 kg (a 2 kg na 1 godzinę) i piec bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczyniajeśli kurczak był mały i skórka nie zdążyła się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieggotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min., by soki się uspokoiłynastępnie podzielić na porcję – odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus