Wykonanie
Kotlety
schabowe w wersji z warzywami. Bez
jajek i
bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i
mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do
ziemniaków ale i do kanapki.
Składniki:
schab bez kości
olej do smażenia
sól,
pieprz,
majeranekczerwona paprykacebulaczosnek (opcja)
Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma
mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję
mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki
cebuli,
paprykę w kostkach i
majeranek. Posypuję
solą i
pieprzem, panieruję w
mące. Wkładam na rozgrzany
olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką.
Kilka uwag:
wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to
mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje
mięso, więc możemy je dłużej przechowywać.
Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na
bitki z
karkówki .