Wykonanie
Kiedy zobaczyłam tak zrobioną
wędlinę u Joli , Uli i u Berniki, to wiedziałam, że i ja muszę popełnić
schab tym sposobem. Byłam niezwykle ciekawa, czy faktycznie to co dziewczyny zachwalały jest prawdą:-). Mówię Wam jest:-) Zresztą zobaczcie sami jak wygląda...
Smakuje wybornie, jak dojrzewające suszone
szynki. Tym sposobem można przygotować i inne
mięsa. Sposób otrzymania swojego
mięsa bezcenny, bo wiemy co jemy, bez żadnych polepszaczy, a jaka satysfakcja...:-)
Składniki:1 kg
schabu bez kości,1/3 -1/2 szklanki
cukru,1/3-1/2 szklanki
soli + 0,5 łyżeczki
soli peklowej,2 łyżki suszonego
majeranku,3-4 ząbki
czosnku,1/2 łyżeczki
papryki czerwonej i ostrej,1/2 łyżeczki mieszanki
pieprzów grubo zmielonych,1 pończocha.Przygotowanie:
Mięso umyć i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć
cukrem.. Przełożyć do metalowej foremki, przykryć folia aluminiową i włożyć do lodówki na 36 godzin,. Po tym czasie wylać płyn, dokładnie umyć
schab, spłukując
cukier, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtaczać w mieszance
soli i znowu włożyć do lodówki na 36 godzin. Powtórzyć czynność z opłukaniem i osuszeniem tym razem z
soli. Natrzeć dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę
czosnku wymieszanego z
przyprawami. Włożyć na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć
mięso do pończochy i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na regale przy grzejniku. Po 4 dniach
wędlina gotowa do spożycia. Przechowywa ć w lnianej ściereczce lub owinięt y w ręcznik papierowy w lodówce.