ßßß Cookit - przepis na Schab z pończochy

Schab z pończochy

nazwa

Wykonanie

Szukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze, kusi tym bardziej.
Zresztą sprawdźcie i oceńce sami.
Składniki:
1 kg schabu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli
dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka
pończocha (ewentualnie duża skarpeta)
1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do pojemnika, dokładnie nacieramy cukrem i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
2. Odlewamy płyn, który uciekł z mięsa (trochę go będzie, więc pojemnik nie może być zbyt płytki), schab myjemy, osuszamy i tym razem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin.
3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę.
4. Schab wraz z przyprawami przekładamy do pończochy (ewentulanie dużej skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby.
5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina).
Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania go na blogu:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/05/c-schab-w-skarpecie-schab-z-ponczochy.html